استعدادیابی کودکان یعنی رفتن به سوی آینده روشن
یکی از مهمترین دغدغه های فکری پدر و مادر، استعدادیابی کودکان است. در صورتی که بتوانید استعداد کودک خود را در سنین پایین کشف کنید موفقیت او در آینده بسیار بالاتر خواهد رفت. اگر نتوانید به درستی استعداد فرزند خود را کشف کنید چگونگی و نوع آموزش او را ممکن است اشتباه انجام دهید و نتیجه آن خواهد شد که او در بزرگسالی از دانش و کاری که انجام می دهد راضی نیست. کاری که از روی اشتیاق و با انگیزه بالا انجام نشود رضایت خاطر و کیفیت بالایی نخواهد داشت.
چه بسیار متخصصینی که در رشته خاصی فعالیت می کنند اما تا آخر عمر از عملکرد و زندگی خود راضی نیستند. این افراد همان کودکان دیروز هستند که استعداد و توانایی خدادادی آنها شناخته نشده و یک عمر در مسیر اشتباه حرکت کرده اند هر چند که در کار حرفه ای خود نیز موفق باشند.
استعدادیابی کودکان
در سالهای اخیر موسسات و مجموعه های گوناگونی در زمینه استعداد یابی کودکان و کشف توانایی های ذاتی آنان از کودکی فعالیت می کنند که با استفاده از دانش روانشناسی و بررسی رفتار کودک و واکنش او به آزمایشات مختلف، توانایی او را مشخص می نمایند. هز چند فعالیت این مراکز بسیار خوب است ولی ممکن است دسترسی شما به آنها ممکن نباشد یا هزینه آن برا شما سنگین باشد. در این گفتار شما را با راهکارهایی آشنا می کنیم که کافی است بر رفتار روزمره کودک خود دقت بیشتری داشته باشید تا به استعداد او پی ببرید.
استعدادیابی کودکان و نوجوانان از روی رفتار
کودک خود را در قبال همه چیز مسئول می داند
کودک درباره روش انجام کارهای مختلف عقاید محکمی دارد و دوست دارد در بازی ها و در هر فعالیتی خودش را نشان دهد. این کودکان معمولا ذاتا رهبر هستند و در مدرسه، ورزش و بسیاری دیگر از جنبه های زندگی این ویژگی برایشان پرفایده است.
کودک مسئول برای بقیه الگو است و دید او نسبت به پیچیدگی ها و مشکلات متفاوت است. این کودکان در مشاغلی مانند تجارت، سیاست، نمایندگی و سازمان دهی عمومی که رهبری در آن اهمیت بالایی دارد ، بهترین عملکرد را دارند.
برای تقویت استعداد این کودکان مسئولیت پروژه های خانگی مانند مرتب کردن خانه یا مرتب کردن کفش ها را به او دهید و اجازه دهید وسایل اتاقش را به روش خودش مرتب کند و به شما و خانواده برای حل مشکلات کمک کند اما به او بفهمانید که وقتی مسائل مربوط به بزرگسالان در کار است تصمیم گیری با شماست.
اگر کودک آرام و قرار ندارد
اگر کودکتان نمی تواند لحظه ای در جایش بنشیند و دائما در حال تحرک است و همه چیز را لمس می کند و با عجله کارهایش را انجام می دهد ، او از دسته کودکان یادگیرنده های فیزیکی یا جنبشی-بدنی هستند. این کودکان اطلاعات را به دست می آورند و فعالیت هایی را که با حرکت و عمل همراهند را ترجیح می دهند.
این کودکان مشاغلی را در آینده انتخاب می کنند که پشت میز نشینی نداشته باشد و بیشتر به انجام فعالیت های ورزشی، رقص یا موسیقی که نیاز به مهارت های حرکتی ظریف دارند، متمایلند.
برای پرورش استعداد این کودکان در برنامه روزانه آنها باید فعالیت های فیزیکی جذاب را به صورت چرخشی قرار دهید اما این فعالیت ها نباید تکراری باشند زیرا کودک را خسته می کنند. کودکان جنبشی-حرکتی از کشف موسیقی از آواز خواندن و رقصیدن لذت می برند و بهتر است برای آنها پروژه های نقاشی، مجسمه سازی، نخ کردن مهره و … که از دستشان بیشتر حرکت می کنند را ترتیب دهید.
برای این کودکان یک برنامه خواب منظم و آرامش بخش بچینید و قبل از خواب یک میان وعده سبک مانند شیر و غلات کامل برایشان در نظر بگیرید و یا قبل از خواب با یک حمام گرم، یک داستان و یا گوش دادن به موسیقی آرام بخش او را برای خواب آماده کنید.
مهارت تعامل اجتماعی
این کودکان تعداد دوستان خوب زیادی در مدرسه دارند.صلح طلب و مسالمت جو هستند و از درگیری پرهیز می کنند.تمایل به بازی های دسته جمعی و تکالیف گروهی را دوست دارد وسعی می کنند دوستانی را که با هم دعوا کرده اند آشتی دهد.
با حیوانات و گیاهان همدردی می کند، با انسان ها و حیوانات و گیاهان همدردی می کنندو با دیگران اسباب بازی هایش را تقسیم می کند و از هدیه دادن لذت می برد.این کودکان در مشاغل مربوط به خدمات اجتماعی مانند معلمی ، مشاوره، مددکاری اجتماعی و… می توانند موفق باشند.
هنوز در استعدادیابی کودک تان مشکل دارید؟!!
نشانه هایی که گفته شد را بررسی کردید اما هنوز در استعدادیابی کودکان مشکل دارید!!!
چنانچه هیچ یک از نشانه هایی که برایتان گفتیم را در کودک خود مشاهده نمی کنید ، برای کشف استعدادهای پنهان کودک آماده باشید زیرا با گذشت زمان ویژگی های در کودک موجب جلب توجه شما خواهد شد و می تواند بینش تازه ای به شما بدهد.
حتی اگر خودتان نیز در استعدادیابی کودکان و پیدا کردن نشانه های استعداد در فرزندتان مشکل دارید، شاید مربی و معلم فرزندتان در او ویژگی های منحصر به فردی را مشاهده کند. با مشاهده و کشف استعداد کودک به او کمک می کنید تا دیده، شنیده و فهمیده شود اما عشق ورزی شما به کودکتان نباید تنها برای دستیابی کودک به استعدادهای بالقوه اش باشد بلکه باید عشق ورزی بی قید و شرط به کودک به خاطر خودش باشد.
برای تکمیل این مطلب مقاله زیر را حما بخوانید:
آنچه از کشف استعداد کودک تان نمی دانید!!!
روش هایی برای شکوفایی استعداد کودکان
• اجازه دهید فرزندتان علائق و توانمندی خود را کشف کند. شما با نصب اپلیکیشن دانادیس، زمینه آشنایی فرزندتان با فعایت های مختلف را به شکلی جذاب برقرار می کنید. با استفاده از محتوای آن توسط کودک و نوجوان حرقه اصلی علاقه و توانمندی او زده می شود.
• فکر نکنید چون او علاقه ای نشان نمی دهد، بنابراین استعدادی هم در آن زمینه ندارد.
• بگذارید فرزندتان در انجام کارها مرتکب اشتباه شود.
• از او سؤالاتی مانند چرا آسمان آبی است؟ بپرسید تا کودکتان با شگفتیهای دنیا مواجه شود.
• پروژه های خانوادگی برای پیدایش استعداد طرح ریزی نمایید.
• کودک را مجبور به یادگیری نکنید.
• انتظاراتتان از فرزندتان باید واقع بینانه باشند.
• در انجام کارها، کودک خود را سهیم کنید.
• کودک خود را با برچسب زدن به او محدود نکنید.
• به بازی با کودکتان بپردازید.
• برنامه زمانی منظم برای فعالیتهایی نظیر خواندن، گوش دادن به موسیقی و صحبت کردن در نظر بگیرید.
• اجازه دهید فرزندتان به فعالیتهای گروهی مورد علاقه اش بپردازد.
• فعالیتهایی را که فرزندتان انجام می دهد مورد انتقاد یا قضاوت قرار ندهید.
• کارهای روزمره ای را که به عهده فرزندتان بگذارید.
• داستانهای الهام بخشی برای فرزندتان بخوانید.
• از مقایسه کودک خود با دیگران بپرهیزید.
• برای برانگیختن علاقه و استعداد فرزندتان او را به کتابخانه، موزه، کنسرت، یا مسابقه ببرید.
• کودکتان را تشویق به صحبت درباره آینده کنید.
• کودکتان را با افراد موفق آشنا کنید.
• کودک خود را تشویق به خواندن کنید.